Wanita mengandung adalah sangat berisiko kerana ia melibatkan nyawa janin sekali. Bukan sekadar ibu itu sendiri. Ada kan sebelum ni tentang wanita mengandung yang mati. Ini lah pentingnya wanita mengandung mesti mempedulikan diri sendiri juga. Bukan hanya kisah pada kesihatan orang lain.

Apa wanita mengandung perlu ambil berat ye?

1. Pastikan sentiasa buat pemeriksaan kesihatan ikut jadual yang telah ditetapkan oleh pihak klinik kesihatan

Ramai yang lalai dan rasa hal ini tidak perlu dititikberatkan. Dek kerana sibuk, tidak ikuti tarikh temujanji sedangkan ia adalah penting. Ibu tersebut mesti faham betul-betul tentang kepentingan yang mereka perlu pegang demi keselamatan diri sendiri dan bayi dalam kandungan. Suami dan orang sekeliling juga mestilah memastikan si ibu buat pemeriksaan kesihatan dan mengikut segala saranan pihak kesihatan untuk mengelakkan berlakunya perkara yang tidak diingini.

2. Wanita mengandung mesti menjaga nutrisinya

Ramai juga yang tidak mahu menjaga kecukupan nutrisi dek kerana tekanan kewangan dan susah untuk cukupkan nutrisi. Ini tidak patut berlaku kerana wanita mengandung ini berisiko tinggi, lagi-lagi yang alami masalah hemoglobin rendah dan sebagainya.


3. Emosi wanita mengandung

Emosi mereka mestilah dijaga dengan baik kerana potensi untuk dapat depression dan anxiety memang tinggi dek kerana badan ibu mengandung cepat letih berbanding wanita biasa.

4. Pastikan wanita mengandung cukup rehat yang sepatutnya. Jangan bebankannya dengan tugasan sehingga mengganggu rutin rehat nya. Jangan terlalu memaksa diri, nanti akan dapat mudarat.


5. Pastikan wanita mengandung mendapat nutrisi tambahan dari suplimen yang betul-betul selamat dan terbukti selamat sebagaimana Shaklee. Di sini saya kongsikan vitamin Shaklee untuk set yang sesuai untuk wanita mengandung ye.


Wanita mengandung perlukan protin untuk tumbesaran bayi dalam kandungan, juga untuk tenaga ibu.


Vitamin B adalah vitamin yang sangat penting juga.


Multivitamin yang mengandungi zat besi penting untuk memastikan hemoglobin wanita mengandung berada pada tahap yang optimum.


Kalsium juga penting untuk membantu ibu untuk elak dari sakit gigi dan sakit belakang semasa mengandung dan selepas bersalin. Juga untuk elakkan kekejangan berlaku pada waktu malam, juga semasa berada dalam labour room.

Kali ini, Shaklee masukkan sekali produk Embun keluaran Tanamera, khas untuk Shaklee. Ini adalah untuk luaran. Sangat best produk ini!

iaitu Smooth Tummy Oil dan juga magnesium gel.


Ini dia relaxing magnesium gel.

Jom dapatkan dari saya sekarang, boleh Hubungi saya di www.wasap.my/60139422527 untuk konsultasi.

Jika nak terus order, boleh klik di sini untuk terus register sebagai ahli dan belian terus harga ahli untuk set ini, RM410 saja berbanding RM550.
https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=846816

Ini pengalaman saya mengandungkan anak ketiga saya. Boleh baca di sini ye. https://www.zahirahhafizan.net/2012/07/cerita-saya-semasa-mengandungmelahirkan-dan-berpantang-anak-ketiga/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *