Hari ni saya nak kongsikan tentang penyebab berlakunya kepada gastrik. 

1. Stress

Stress perlu dikurangkan kerana punca gastrik ini adalah stres. Apabila kita urus bahagian punca ni, masalah gastrik boleh makin kurang sakitnya. Perut kita mampu berfungsi dan mencerna makanan dengan baik apabila berada dalam keadaan tenang. Kalau dalam keadaan stres, dalaman kita akan jem dan mereka tidak boleh digunakan dengan baik.

2. Pain Killer

Kurangkan ambil ubatan pain killer, steroid. Ia akan menjadi masalah besar kepada orang yang ada gastrik

3. Alkohol

4. Makanan proses

Semua makanan dalam paket di supermarket adalah refine food. Yang ada tarikh luput perlu ditolak tepi. Ia bukan baik untuk orang yang ada gastrik.

5. Tak cukup vitamin c dan vitamin B6 dan B12. 

6. Kopi

Kerana kandungan kopi ada kandungan asid yang tinggi. Orang gastrik ada sensitiviti yang tinggi terhadap kopi dan kafein. 

7. Bijiran yang ada gluten seperti tepung putih

Ini kerana gluten boleh menyebabkan wujudnya keradangan dalam sel badan kita

8. Makanan pedas sangat

Cili ada sifat anti keradangan. Tetapi orang gastrik tak boleh ambil yang ni jika dia sedang alami masalah ini. Namun, bila masa dia ok, dia takde gastrik masa tu, boleh ambil sedikit cili. Tapi jangan terlalu pedas. 

9. Makanan berlemon (vitamin c)

Jika tengah kena gastrik, tak digalakkan. Tapi kalau sedang ok, boleh ambil sedikit saja makanan berlemon ni

10. Gula

Gula adalah penyebab keradangan dalam badan kita. Tapi ramai yang tidak sedar hal ini. 

11. Susu dari sumber haiwan seperti susu lembu, susu kambing dan lain-lain

Apa yang digalakkan untuk diambil dan dilakukan oleh mereka yang alami gastrik?

1. Sayuran hijau. Kubis sangat digalakkan untuk dimakan oleh orang yang ada masalah gastrik. Daun marunggai pun bagus juga, kunyit, bawang putih, halia, madu yang asli. 

2. Air kelapa dengan isinya. Juga santan.  Memberikan kesan sejuk pada dinding perut dan anti radang pada lapisan perut

3. Vitamin D3

4. Vitamin C

5. Bergerak aktif. Sebab kalau tak bergerak, akan alami masalah pencernaan. Paling lambat sejam sekali kena bergerak gerak.

6. Omega 3 untuk tujuan anti keradangan.

7. Sayuran dan buahan

8. Aloe vera. Ambil yang bahagian dalam dan buat jus. 

9. Garam dan air. Calit sikit kat lidah, kemudian minum air kosong 500 ml. 

10. Banyakkan serat

11. Green tea

12. Safron

13. Minyak zaitun

14. Susu dari tumbuhan seperti Almod milk, soya milk, bali milk 


Jadi, apa option dalam Shaklee untuk orang gastrik? Nak berpuasa dah kan ni. Jadi kena tahu option ini agar takdelah asyik kena berbuka kan?

1. Untuk dapatkan nutrisi dari sayuran hijau, boleh ambil dari vitalea iron Shaklee. kat sini semua vitamin dan mineral ada cukup lengkap. 

2. Vitamin D3 ada dalam ostenutrix Shaklee

3. Vitamin C ada di sustain released vitamin c Shaklee

4. Omega 3 ada di dalam omegaguard Shaklee.

5. Garam dan air ada di dalam performance drink Shaklee

6. Green tea ada di Cinch tea Shaklee

7. Susu dari tumbuhan iaitu susu soya ada di ESP, Cinch shake dan lifeshake Shaklee. 

8. Vitamin B boleh diambil dari B compleks Shaklee 

Maknanya, set puasa Shaklee antara top vitamins untuk berikan kesan bebas gastrik sepanjang berpuasa kepada penggunanya. Wow! Sekaligus kita tapau kesan yang macam-macam boleh dapat dari set ini kan? 

Bukan sekadar buat kenyang lebih lama, kurangkan dahaga, dan buat kita boleh jadi lebih cantik dan lebih kurus, malah boleh juga untuk bantu elakkan gastrik. 
Set Puasa Shaklee
So apa tunggu lagi? Nak order? Wasap nombor di bawah ye. Klik nombor ini

Jika anda pergi ke branch atau HQ Shaklee dan nak register menjadi ahli Shaklee, boleh isi link ini siap-siap ye. Nanti boleh dapat diskaun 25% terus tau. 


Sebarang pembelian dari saya, anda akan dapat konsultasi percuma. Dan akan dimasukkan ke dalam grup eksklusif kami di mana di situlah banyak kami kongsikan ilmu nutrisi dan ilmu berbisnes kepada ahli kami. Mana tau, melalui Shaklee anda boleh mencapai impian anda suatu hari nanti apabila anda mengetahui peluang tentangnya, seperti saya awal-awal dulu. 

Join kami ye. Register di sini

Best Regards,
Nur Zahirah SID 846816
No tel: 0139422527
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Shaklee Business Leader and Master Coordinator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *