Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semoga kita sentiasa dirahmati Allah. 

Hari ni saya nak kongsikan tentang 10 idea menu sahur sihat. 
1. Nasi lemak
Haha mesti pelik. Nasi lemak tu menu sihat ke? Ye, ia menu sihat sebenarnya. Sebab santan boleh buat kadar glisemik indeks di dalam nasi (karbohidrat) menurun dan ia menjadi makanan yang berglisemik indeks rendah. Kan saya pernah share di post sebelum ni tentang glisemik indeks. Boleh baca di sini ye. 

2. Nasi kebal dan sup ayam bersama cendawan
Sedapnyaaaa menu ni kan? Sape suka cendawan jugak macam saya? Ehhe. Slurp slurppp minum sup tu. Fuhhh. Lazat! Ayam pulak sumber protin yang baik. Cendawan pun bantu dalam penurunan berat badan tau. 
Nak buat camne nasi kebal? Haa saya share di post ini. Nasi kebal adalah nasi putih yang miliki glisemik indeks yang rendah. Jadi ia sangat sihat untuk kita amalkan setiap hari ye. 

3. Nasi putih dengan telur sambal
Fuhhhhh. Resepi nasi putih kita memang amal nasi kebal. Kemudian, telur sambal ni, kita letak bawang putih, bawang merah, bawang besar, cili. Kita gorenglah sampai naik bau. Kemudian kita letak telur dalam tu. Tadaaaa! Lazat! 

4. Nasi goreng kampung
Ni resepi yang popular juga kan? Nasi yang dah dimasak tu, kita masukkan dalam tumisan bawang dan cili padi. Kacau kacau. Kemudian letak garam, sayur kangkung, dan last sekali ikan bilis yang sudah rangup, yang digoreng asing sebelum ni. Tambah pulak dengan telur mata. Haha. Terangkat! Tapi pastikan nasi kebal tau nasi putih kita tu. Masaklah awal awal semalam

5. Roti wrap chicken grill
Wahh macam orang putih sahur kali ni kan? Yup, masak dulu ayam dengan cara letak kunyit dan garam. Kemudian grill atas dapur sehingga masak. Kemudian letak sayur yang diminati, kacau dan biar masak. Kemudian wraplah dalam roti pita kita yang kita panaskan dulu. 

6. Egg muffin
Boleh letak 2 biji telur di dalam bekas. Kemudian letak garam dan sayur yang didadu. Contohnya carrot dan tomato. Cili benggala color hijau, merah, kuning pun boleh letak. Memang egg muffin kita akan super cantik nanti. Kemudian kacau biar sebati. Kemudian letaklah dalam mold cup cake yang kita ada. Tadaaaa! Siap egg muffin kita. 

7. Salad telur dan ayam
Rebus 2 biji telur. Ayam sedikit potong kecil-kecil. Selepas masak, boleh potong telur tadi kepada 2 bahagian. Kemudian potong salad, sayur sayuran seperti carrot, tomato cery. Letakkan la serbuk lada hitam kalau suka pedas. 

8. Nasi putih, telur dadar dan sayur brokoli
Ni simple tapi sedap bagi yang nak sihat dan nak kurus kan?
 

9. Nasi putih dan ayam goreng pandan
Perap ayam sebelum tidur dengan garam, kunyit, halia, sos tiram, sos blackpepper dan balut dengan daun pandan. Esok pagi time nak sahur, goreng je. Siap. Makan dengan sambal belacan dan timun jepun, fuh best! Nasi tu pastikan nasi kebal ye. 

10. Nasi dan lauk berbuka semalam. 
Haha ni paling simple. Panaskan aje. Jadi kita masak lebih lah ye semasa berbuka. 
Kalau saya, mudah aje menu sahur saya. Selalunya dengan set puasa Shaklee. 

Saya tak kecoh sangat pagi pagi untuk sahur pada diri sendiri. Anak anak memang yang sediakan lah juga nasi dan lauk. Tapi kalau saya, simple. Hanya set sahur Shaklee. Saya shake aje sebab nak cepat je kan.

Tapi saya nak kongsikan resepi menu sahur sihat by Shaklee jugak, yang anda boleh pelbagaikan juga. 
Ini saya nak kongsikan resepi dari Shaklee, 
1. ESP Overnight oat
Letak sedikit oat, kemudian tambah sedikit susu segar. Kemudian letak yogurt. Boleh add on dengan 3 sudu ESP Shaklee (pastikan suhu biasa saja, bukan panas). Kacau sebati. Kemudian boleh diletakkan ke dalam satu bekas cantik. Letak topping buah yang sedap dan tinggi antioksidan macam blueberry, strawberi. Letakkan dalam peti ais. Esok bangun bangun boleh buat sahur. Wahhh! Sedap! 

2. Cinch Coklat bar
Letak 2 scoop cinch coklat di dalam satu bekas. Kemudian letak susu segar, sedikit oat atau serbuk nestum kosong, kacang kegemaran anda (kalau saya, saya suka letak badam dan gajus yang dah diblend hancur). Penyetkan sehingga ia mampat. Kemudian sejukkan 2 jam di dalam peti ais. Kemudian potong untuk makan. Yummy dan sihat!

3.  Cinch Cafe latte cookies ball 
Letak 2 scoop cinch cafe latte di dalam satu bekas. Tambahkan sedikit oat. Kemudian letak susu segar, dan buat dooh bulat. Kemudian golekkan di atas kacang yang digemari. (Pastikan kacang tadi sudah di hancurkan dan menjadi serbuk). Atau boleh gantikan dengan coklat cip. Kemudian letak dalam peti ais selama 2 jam. Selesai, boleh ambil buat sahur

4. ESP Vivix Ais Kepal
Ni kalau buat ni, memang sejuklah. Boleh rasa tu. Letak ESP 3 sudu ke dalam bekas. Letakkan susu segar. Boleh tambahkan buah yang diblend. Kacau bersama. Kemudian letakkan dalam peti ais untuk dibekukan. Selepas dah beku, boleh letakkan sesudu besar Vivix dan buah high anti oksidan. So yummy. 

Ada banyak lagi resepi. Nanti boleh search tau di sini. InsyaAllah saya kongsikan. 
So apa tunggu lagi? Nak order? Wasap nombor di bawah ye. Klik nombor ini.

Jika anda pergi ke branch atau HQ Shaklee dan nak register menjadi ahli Shaklee, boleh isi link ini siap-siap ye. Nanti boleh dapat diskaun 25% terus tau. 

Sebarang pembelian dari saya, anda akan dapat konsultasi percuma. Dan akan dimasukkan ke dalam grup eksklusif kami di mana di situlah banyak kami kongsikan ilmu nutrisi dan ilmu berbisnes kepada ahli kami. Mana tau, melalui Shaklee anda boleh mencapai impian anda suatu hari nanti apabila anda mengetahui peluang tentangnya, seperti saya awal-awal dulu.

Join kami ye. 

Register di sini 
Best Regards, 
Nur Zahirah 
SID 846816 
No tel: 0139422527
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Shaklee Business Leader and Master Coordinator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *