Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Saya nak kongsikan hari ni berkenaan pengalaman saya ada cyst semasa hamil. Saya keguguran semasa kandungan berusia 10 minggu. Tapi bila scan, kandungan berusia 6 minggu. Maksudnya bayi kekurangan perkembangan 4 minggu dari usia sebenar dia. Dan semasa scan tu, doktor nampak ada cyst di sebelah bayi. Saya pergi scan pun sebab ada keluar darah ketulan. 

“Saya nampak baby masih ok ni. Cuma dinding rahim yang keluar darah tu. Maksudnya baby ni tak normal. Saya tengok ada cyst kat sebelah ni. Ia kacau your baby to grow. Tak apa, nanti kita tengok lagi ye.”
Malam tu, memang rupa rupanya saya keguguran. Keluar semua termasuk sarung baby. Esok pagi saya pergi scan sekali lagi. Kata doktor,”Dah tak ada dah baby dalam rahim awak. Semua dah keluar. Tak perlu buat D&C. Alhamdulillah. Cyst ni masih ada. Kita tengok dalam masa 6 bulan akan datang. Takut ia makin membesar. Sebab kita tak tahu punca cyst ni berlaku sebab awak hamil atau sebab lain.”
Doktor bagi senarai makanan yang saya perlu elakkan dan ambil untuk memastikan cyst tidak berkembang. Antara makanan yang saya perlu elakkan adalah yang berasaskan gandum, gula, fast food, process food, kek,kuih, jeruk. Huhu patutla. Sebab saya sangat suka makan jeruk masa hamil kali ni. Tiap tiap hari balun jeruk banyak pulak tu. 
Yang perlu makan pulak antaranya buah yang tinggi antioksida. Apa lagi, Kak Ira fikir Vivix dan ResV la sebab dua ni memang miliki antioksida yang tinggi, yang boleh elakkan perkembangan sel yang tidak normal. 

                                                                                                                                                               

2 bulan selepas itu, saya terus kembali buat scanning kerana haid tidak datang. Doktor memang dah cakap awal awal yang saya akan alami gangguan haid jika masih ada cyst ini. Bila scan, rupanya cyst dah tak ada. Yang buat haid tak datang tu kerana hamil 6 minggu. Alhamdulillah.

Awak ada masalah cyst juga danmahu diselesaikan dengan segera? Wasap ke www.wasap.my/60139422527/bantusayaselesaikanmasalahcystsaya. Saya akan bantu, insyaAllah. Nak minum Vivix ni memang perlu cara makan yang betul. Baru boleh selesaikan masalah cyst dengan segera tau. Klik link tu cepat ye. 
Salam sayang,
Kak Ira
013-9422527

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *