Pagi ni hujan lebat di Miri. Wah, masa yang mustajab untuk berdoa…Saya doakan agar pembaca blog saya ni sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera dari segi iman dan kesihatan..kalau badan sihat tapi iman tak sihat tak de guna jugak kan? Saya juga doakan agar kalian semua dimurahkan rezeki..termasuk saya! Hehe…ok, pagi ni saya nak share tentang perbezaan vitamin Sintetik, Vitamin Organik dan juga vitamin semulajadi…Ni saya petik dari blog mommylyna…Tq kak alom for the info.. 

“Alah, vitamin mana2 pun sama aje. Mahal ke, murah ke, yang free lagi baik!”
“Vitamin sintetik ke, semulajadi ke, sama je jenis vitaminnya..”
“Yang vitamin semulajadi tu sama je buatnya dengan vitamin biasa”
“Makan je vitamin apa2..”
“Kalau vitamin sintetik tu tak bagus, mesti lah diorang tak jual”

Sebenarnya, tanggapan di atas adalah tidak betul samasekali. Tak bagus maka tak jual? Saya nak tanya, rokok tu bagus ke? Kenapa merata2 kedai jual rokok?
Ramai antara kita tak dapat appreciate kepentingan vitamin semulajadi dan bahaya vitamin sintetik, mungkin sebab kita tak tahu pun vitamin tu ada yang sintetik, ada yang semulajadi.
Macamana nak faham perbezaannya?
Sebelum tu, vitamin ni boleh dibahagikan kepada 3 kategori: sintetik, organik & semulajadi.
Analoginya seperti di bawah:
(1) Vitamin Sintetik umpama buah plastik


(2) Vitamin Organik umpama jus buah dalam pek


(3) Vitamin Semulajadi umpama buah sebenar


Nampak kan bezanya? Vitamin sintetik umpama buah plastik, sama rupanya macam buah sebenar, dan namanya pun ikut buah sebenar tu. Kalau rupa macam epal, kita akan panggil epal bukan limau.
Vitamin organik pula sama macam jus komersial, dibuat dari buah sebenar, tapi menjalani pelbagai proses dan akhirnya banyak nilai buah sebenar yang telah hilang. Pernah tak terfikir yang jus buah yang berlainan jenama punyai rasa berbeza juga? Anda yakin ke itu memang 100% jus asli? Tak lain tak bukan cuma penipuan label je…
Jadi, pilihlah vitamin anda dengan bijak. Ingat, buah plastik lebih murah dari buah sebenar, dan mungkin kita boleh dapat free. Tergamak ke nak makan buah plastik?

Dapatkan vitamin semulajadi dari saya hari ini! Tinggalkan vitamin sintetik dan organik…demi menjamin kesihatan yang terbaik..Pilihlah vitain semulajadi Shaklee..Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya di zahirahhafizan@gmail.com atau sms 0139422527.  :)

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Related Post

0 thoughts on “Fahami Vitamin Sintetik, Vitamin Organik & Vitamin Semulajadi!”
  1. saya x jelas tentang perbezaan vitamin sintetik, vitamin semulajadi. blh bg cth beberapa brand yang mengeluarkan vitamin sintetik? shaklee vitamin semulajadi?

    tqvm..

  2. tq sis for the feedback…vitamin sintetik adalah vitamin yg diperbuat dari bahan kimia…tetapi vitamin semulajadi ialah vitamin yg diperbuat dari sumber asli (contoh buahan dan tumbuhan)…beza yang jelas dan ketara antara vitamin sintetik dan semulajadi ialah SILIKA GEL..dalm shaklee..tiada SILIKA GEL dimasukkan dalam botol2 vitamin2 shaklee…kerana ia semulajadi…kalau vitamin sintetik..ia perlukan silika gel…kenapa perlukan silika gel? sebab untuk menyerap wap2 air yg dikeluarkn oleh vitamin itu sendiri…mcm dalam kasut pon letak silika gel kan…sbb xmau bagi kasut tu lembap..tp dlm shaklee…ia tidak perlukan silika gel ini…tentang produk mana yg sintetik…saya tak dapat komen la..marah nanti tuan produk tu..ehehe..yg saya TAHU dan YAKIN…vitamin SHAKLEE adalah SEMULAJADI, NATURAL,SELAMAT dan BERKESAN..so..anda cek vitamin anda sekarang…ada silika gel atau tidak:)..klu ada..ia adalah sintetik…:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *