Di pagi hari ni, saya nak berkongsi info berkenaan GLA yang saya ambil dari blog kak alom. Thanks kak alom for the sharing. Jom kita baca untuk pengetahuan kita ye. Ramai yang bertanya tentang produk EPO Shaklee, mendorong saya untuk berkongsi tentangnya. EPO atau English Primrose Oil, dibuat dari sejenis bunga bernama English Primrose, sekian lama digunakan untuk menyelesaikan masalah wanita dan sakit sendi. Hinggakan nama EPO disalah-sangka sebagai nutrien macam DHA, EPA, etc. EPO sebenarnya minyak dari bunga english primrose.
 

Dalam minyak english primrose ni mengandungi GLA (gamma-linolenic acid) dan minyak inilah yang berguna untuk selesaikan beberapa masalah tersebut. GLA ini juga terkandung dalam bunga borage yang digunakan sebagai bahan utama dalam GLA Complex Shaklee.
 

Jadi, apakah perbezaan antara EPO dengan borage oil? Borage oil mengandungi GLA yang lebih tinggi dari EPO iaitu sebanyak 25% berbanding 10% GLA dalam EPO.
Kelikatan GLA yang lebih tinggi terbukti lebih baik untuk membantu dalam beberapa masalah kesihatan seperti PMS, arthritis, malah ekzema.

Bukan itu saja, GLA Complex Shaklee mengandungi Vitamin E dan minyak biji bunga matahari yang kaya dengan asid lemak Omega-6. Daun borage juga dikatakan galactogogue yang bagus (dalam GLA Complex Shaklee bukan daun, tapi biji bunga borage).
Saya sendiri baru 2 bulan mencuba GLA Complex ni.. Dan buat pertama kali period datang tanpa sakit (senggugut!). Para suami boleh hadiahkan buat isteri yang tiap2 bulan menggeliat kesakitan ^___^ ia juga bagus untuk kulit tau. Makin berseri katanya insya-Allah.

Borage oil juga digunakan pada akhir kehamilan untuk mematangkan serviks.
Ha, pasni jangan konfius lagi antara DHA, EPA, dan EPO ye. 
Kalau nak dapatkan info tentang GLA Complex (atau ramai panggil Shaklee EPO), boleh hubungi saya di zahirahhafizan@gmail.com atau sms 0139422527.
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *