” Tahniah puan, puan disahkan mengandung 7 minggu !” Kata doktor Lim pada puan Asimah.

Puan Asimah dengan tersenyum sipu menjawab ” Alhamdulillah, terima kasih “. Doktor Lim terus menambah ” Nanti jangan lupa amik vitamin dikaunter ya”

Sebelum pulang Asimah ke kaunter ubat untuk mengambil vitamin seperti yang disarankan oleh doktor tadi.

Ini adalah situasi biasa apabila seorang wanita itu disahkan mengandung. Mengapa doktor akan bekalkan vitamin?

Ini kerana untuk memastikan ibu dan anak dalam keadaan sihat dan bayi dapat membesar dengan bayi. Pengambilan folic asid, b complex, zat besi sangat sangat dipentingkan demi memastikan tiada kematian semasa kelahiran dan si ibu tidak kehilangan banyak darah akibat kelahiran. Ini kerana apa yang ibu akan disalurkan kepada bayi dalam bentuk vitamin. Bila ibu kekurangan vitamin yang membantu dalam penghasilan darah maka si ibu berisiko akan kehilangan banyak darah semasa kelahiran serta anak yang dilahirkan berisiko dengan keadaan berat yang tidak ideal.

Bayi di dalam kandungan membesar dengan bergantung sepenuhnya dari tubuh si ibu. Makanan yang diambil oleh si ibu akan ditukarkan menjadi zat dan  vitamin serta disalurkan kepada bayi dalam kandungan tadi. Maka oleh kerana itu si ibu disarankan tidak merokok, tidak mengamalkan minuman beralkohol, pengambilan ubat-ubatan yang boleh menjejaskan pembesaran bayi dalam kandungan.

Maka samalah apabila bayi dah dilahirkan….apabila berniat nak menyusukan susubadan, maka si anak tadi bergantung sepenuhnya dengan susuibu. Sekali lagi apa yang si ibu makan akan disalurkan kepada anak. Namun hanya segelintir yang prihatin tentang hal ini.
Memang ibu makan pagi roti canai, tenghari nasi berlauk dan malam nasi berlauk…namun apa yang disalurkan pada anak bukanlah roti canai, lauk pauk tadi…sebab badan tak kenal roti canai, badan tak kenal lauk lemak cili api,  badan tak kenal buah oren….Badan hanya kenal karbohaidrat, vitamin c, zat besi, asid folik dan semua jenis vitamin dan galian…..

Hakikatnya badan perlu bekerja keras untuk menukarkan makanan itu kepada vitamin untuk keperluan sel seterusnya organ dan sistem badan kita sendiri.

Maka sekiranya semasa mengandung anda amalkan vitamin, tak salah untuk teruskan semasa menjayakan penyusuan. Ibu yang kurang darah semasa menyusukan anaknya sebenarnya berpunca dari kurang zat besi dan asid folik serta kalsium. Pengambilan makanan harian adakala tidak dapat melengkapi jumlah sebenar keperluan badan.

Multivitamin beserta zat besi sangat digalakan untuk ibu menyusu demi memastikan anak yang disusukan membesar dengan sempurna. B complex membantu penghasilan oksitosin dengan lebih baik kerana tekanan dapat dikawal dengan baik. Vitamin C sangat bagus untuk imunisasi tubuh serta kalsium untuk pembentukan sel darah, saraf, tulang dan gigi yang kuat. Namun pengambilan protien tidak boleh sama sekali dipandang remeh kerana sel sendiri terbentuk dari protien.

Saya sendiri amalkan vitamin dari bujang, mengandung , melahirkan, menyusukan dan hingga kini….alhamdulillah.

Hanya kita sahaja yang tahu keadaan diri kita…maka kita yang perlu buat keputusan perlu atau tidak makan vitamin. Bukan doktor ataupun LC mahupun saya yang buat keputusan untuk anda….sebab cara hidup kita hanya kita sahaja yang tahu.

Dunia penyusuan hakikatnya kesinambungan dunia si ibu mengandungkan anaknya……maka wahai ibu jika benar nak menjayakan penyusuan…berikan yang terbaik. Kalau tak mampu nak beli vitamin, boleh minta di klinik kerajaan…..free of charge….TAPI jika menu anda memang mengikut piramid makanan, TAK PERLU MAKAN VITAMIN pun tak pe.

Moga ALLAH membantu ibu-ibu ini kuat semangat dan berjaya dalam penyusuan.

credit

Boleh emailkan kepada zahirahhafizan@gmail.com untuk mendapatkan senarai harga istimewa untuk pembelian vitamin Shaklee dari blog ini.

Boleh email kepada saya di zahirahhafizan@gmail.com atau sms kan kepada saya 013-9422527 untuk konsultasi percuma apabila membuat belian dari blog ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *