credit to MommaMia & MommyLyna di atas info ini…
_______________________________________
Bagi ibu yang lepas bersalin, keguguran rambut adalah lebih ketara kerana:
 1. Hormon semasa mengandung menyebabkan rambut mengalami fasa pertumbuhan yang ketara. Apabila bersalin, rambut mengalami fasa ‘rehat’ dan sebagai memberi laluan kepada pertumbuhan rambut baru, lebih banyak rambut asal semasa mengandung akan gugur.
 2. Kurang rehat, mungkin kerana menjaga bayi yang baru lahir.
 3. Kurang vitamin seperti zinc dan protein
 4. Biasanya keguguran rambut selepas bersalin ni berlaku dalam 2-3 bulan selepas bersalin, sama fasa dengan bayi mula menyembur air liur.

Apa perlu dibuat sekiranya menghadapi masalah rambut gugur selepas bersalin?

 • Tukar syampu kepada yang lebih rendah kandungan bahan kimia atau yang berasaskan organik, dan gunakan perapi dari sumber yang sama.
  • Tukar sikat rambut kepada yang kurang memberi tekanan kepada rambut dan kulit kepala.

   • Mengambil supplement yang mengandungi multivitamin dan mineral, zinc dan protein. (ini dia vitamin2 dan set syampoo yg bagus utk kesihatan rambut)
  • Minum air secukupnya

  • Tidur dan rehat yg cukup dan jauhi stress

Sekian tips hari ini…
Bagi anda yang ingin mendapatkan maklumat lanjut utk mendapatkan set utk penjagaan rambbut (vitamin atau syampoo2) pada harga istimewa, boleh hubungi saya  di zahirahhafizan@gmail.com atau sms/whatsapp di talian 013-9422527. Pembelian di zahirahhafizan akan saya sertakan sekali dengan konsultasi dan panduan pengambilan vitamin yang betul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *