Credit

Jujurnya pada pendapat ibu secara peribadi:
Supplement membantu ibu menjayakan penyusuan. Ibu nampak hasil yang ketara ke atas kedua2 putera ibu, Addin dan Nasa. Masih ibu ingat bila ibu melalui saat2 sukar di Maktab…menjadi bahan contoh dan perli oleh pensyarah, ibu akan banyakkan beristighfar, solat sunat serta telan vitamin B banyak supaya mood ibu balik semula kepada gembira. Ibu memang sanggup balik tengahari untuk menyusukan abang Addin tika itu. Nasib baik ada jalan pintas Pujut Padang Kerbau tu… memang pecut ibu balik bukan untuk makan tengahari tetapi untuk menyusukan abang Addin sehinggalah umurnya 3 tahun 2 bulan. Lambat jek balik breast ibu bengkak macam dalam pantang sehingga Kak Asmah , babysitter abang Addin menegur setiap kali ibu susukan abang Addin dirumahnya.

Samalah dengan Nasa cuma Nasa ibu susukan sehingga 2 tahun 6 bulan sahaja walhal target ibu ialah 3 tahun macam abang Addin tapi Nasa sendiri yang nak wean off atas alasan dah besar….

Namun terdapat beberapa kes  si ibu yang mendapati supplement tidak membantunya dalam penyusuan; setelah ibu study kes mereka dan hasil yang ibu dapati ialah:

KES SATU; 
Selepas mengambil vitamin, mata mudah mengantuk dan badan letih.

Golongan ini adalah golongan yang KURANG MINUM AIR ATAS ALASAN MALAS KE TANDAS. Jika ini berlaku pada anda, better jangan amik supplement kerana pengambilan supplement memerlukan banyak air demi penyerapan yang baik oleh badan manusia. Jika pengambilan biasa bagi kita ialah 2 liter air..keadaan ini hanya sesuai jika kita tidak mengambil apa2 supplement. Namun bagi pengamal supplement, pengambilan air perlu banyak demi menyahtoksik dari badan serta melancarkan penyerapan nutrien oleh badan. Pengambilan air juga membantu meningkatkan keperluan oksigen oleh tubuh. Badan akan mudah letih kerana kepekatan darah dan jantung memerlukan banyak tenaga untuk mengepam.
Maka kesimpulannya: kes pertama ini ialah kerana kekurangan air yang kritikal.

KES KEDUA :

Pengambilan supplement membuatkan susu saya PEKAT tetapi kurang dari segi kuantiti.

Ini adalah kesan normal bagi mereka yang baru dengan supplement. Pengambilan supplement memerlukan pengambilan air yang sekata dan banyak.  Seperti yang kita sedia maklum setiap badan adalah tidak sama.
Macam ibu sendiri….ibu suka makan vitamin sekaligus pada waktu malam after dinner. Tetapi sebelum tido ibu pastikan ibu minum 2 liter. Alhamdulillah nampak gaya Addin dan Nasa pun dah ikut jejak ibu sebelum tido minum air kosong sebanyak boleh….hehehehe.
Ada orang yang makan sekaligus pada waktu pagi bersamaan dengan 5 biji contohnya. Si ibu ini akan mendapati susunya pada perahan jam 10am dan 1pm adalah pekat dan sedikit in term of kuantiti. Namun kuantiti susu perahannya akan back to normal selepas jam 5 pm dan perahan berikutnya.
Mengapa ianya terjadi?
Ini kerana kepekatan darah adalah dikemuncak antara waktu jam 10 pagi sehingga jam 2pm. Mungkin waktu ini si ibu kurang minum air….namun selepas jam 2 pm si ibu mula minum semula pada kadar yang lebih seimbang.
Bagaimana nak mengatasi masalah ini?
Jika kalian adalah ibu yang mempunyai masalah dalam kes KEDUA ini apa yang boleh ibu sarankan ialah:
Selepas makan pagi, amik mana-mana 2 jenis vitamin dalam set B. Manakala bakinya diambil selepas makan tengahari….ini akan membantu keseimbangan air di dalam badan dan dapat mengurangkan kepekatan darah yang tertumpu pada sesetengah masa.
Memang jika ada yang bertanya, pada waktu bilakah terbaik untuk mengambil vitamin, ibu akan menjawab ibu mengambil waktu malam kerana sel badan akan rejuvenate sewaktu kita sedang tidur namun ibu sentiasa memastikan pengambilan air adalah sekurang2nya 2 liter sebelum ibu tidur. Sehingga kini sudah menjadi amalan bagi ibu walau tidak menyusu lagi. alhamdulillah.

KES KETIGA
Tiada perubahan langsung

Setiap apa yang terjadi mesti ada sebab dan musabab namun berapa ramai antara kita yang melakukan MUHASABAH  atas segala yang terjadi dalam kehidupan sehariannya?
Ada satu kes yang ibu study…si ibu ini tidak mendapat apa2 manfaat langsung dari pengambilan vitamin. Setelah ditanya dan diselidiki…si ibu ini adalah golongan peminum kopi yang tegar. Sehari mesti minum 3 cawan kopi kerana padanya kopi membantu diirinya menjadi cergas dan kurang mengantuk. TANPA disedarinya pengambilan kopi itulah yang memusnahkan vitamin yang sedia ada dalam badannya. Maka pengambilan supplement tidak akan memberi impak apa2 ke atas dirinya kerana vitamin banyak musnah disebabkan pengambilan kafein tadi.

Tidak kurang juga si ibu yang tidak mendapat manfaat kebaikan vitamin kerana tiada sikap istiqamah dan sabar. Sedangkan inilah yang dituntut dalam agama untuk berjaya dunia dan akhirat. Disiplin sangat penting dalam menjayakan istiqamah.

Bagi kalian yang mempunyai kemusykilan tentang vitamin bolehlah menghubungi ibu ditalian 013-9422527 atau emailkan kepada zahirahhafizan@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *