Salam bahagia,

Basically tubuh badan manusia memerlukan 12 jenis Vitamin & 7 jenis galian ..Sebiji multivitamin Shaklee ( dipanggil Vitalea with Iron Formula) mengandungi 28 nutrien termasukla 12 vit dan 7 galian ini)…… nah..cukup dah kan yg badan anda perlukan… tapi pasti ada yang tertanya.kenapa perlu mengambil BComplex dan Vitamin C jika multivitamin dah memadai untuk membekalkan semua nutrient yang diperlukan badan……

JOm baca point2 yang saya dah ringkaskan dibawah ni:

· Gaya hidup zaman sekarang telah menyebabkan keperluan badan terhadap kedua2 vitamin ni melebihi jumlah yg dibekalkan oleh multivitamin

· vitamin C dan B complex ini tergolong dalam vitamin larut air. (sebab tu bila kita makan B complex urin dan susu berubah warna).

· kedua-dua vitamin ini dalam kategori fragile atau erti kata lain mudah musnah akibat banyak faktor antaranya, stress.

· Pengambilan pil perancang juga memusnahkan vitamin B dalam badan sedangkan vitamin B ni wajibb woooo untuk wanita..hehe..

· asap rokok dan kenderaan juga boleh menyebabkan kemusnahan vitamin ini.

· terdedah kepada matahari juga menyebabkan kerosakan kepada kedua-dua vitamin ini dalam tubuh manusia.

· mereka yang kurang keyakinan diri, mudah letih, mudah marah, sensitif adalah golongan yang sangat kurang vitamin c dan b complex.

…Pendek kata..kedua2 vitamin ni mudah musnah didalam badan.. jadi sebab tu semua pengambilan vitamin Shaklee yang kami syorkan..pasti mengandungi kedua2 vitamin ni..

sekilas fakta:B Complex sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)…

Sekilas fakta : Vitamin C membantu meningkatkan tahap sistem pertahanan badan,kesihatan tulang, gusi, gigi serta juga struktur am badan,membantu memulihkan resdung dan bersin pada waktu pagi,membantu dalam proses pemulihan kudis dan luka,membina kalogen untuk kulit yang sihat,bertindak melindungi sel dlm serangan antioksidan,meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging.

Credit : kak Cery.


memang penting Vitamin C & B Complex untuk kita setiap hari….

 

Berminat? Boleh email kepada saya zahirahhafizan@gmail.com atau sms 013-9422527 untuk sebarang pesanan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *